İLETİŞİM BİLGİLERİ
TEMA
Başrol: …
Sanat, sınırları ve tanımı var olduğu andan itibaren değişen bir olgudur. İnsan, tarihten günümüze aklını ve yeteneklerini kullanarak, olmayan tanım ve sınırlarla sürekli kendini geliştirir, araştırır, keşfeder ve sanat üretiminde eyleminde devinim halindedir. Platon’a göre ideaların taklidi olan sanat, 19. yüzyılda sanatçının ifadesi olmaya başlamış ve Danto’nun deyişiyle cisimleşmiş anlamlara dönüşmüştür. Mağara alegorisinden Alberti’ye, Duchamp’tan günümüze kadar olan sürece bakıldığında ise sanatta baskın olan değerler ve roller sürekli değişim göstermiştir. Kant’ın ifadesiyle tanımı kendinde olan saf sanat…
Yeni dünya düzeninde, sanatçı da önemli roller üstlenmiştir. Yaşanan savaşlar, ekonomik bunalımlar, toplumsal eşitsizlikler, hızla ilerleyen sanayi, hızlı kentleşme vb. birçok olay sanatçıyı daha duyarlı olmaya itmiştir. Sanat alanında kırılmaları sağlayan önemli hareketlenmelerin temel mantığı, sanatın artık iyileştirici bir yönü olmadığı, insanlığa sanatın kalıplaşmış değer ve tanımlarıyla değerleriyle, tanımlarıyla katkı sağlamadığıdır. Alışılmış bütün sanat değerlerinin yerine özgül ağırlığı olan sanatçı; yıkıcı, sarsıcı, şaşırtıcı yaklaşımlarıyla tamamen yenilikçi anlayışlara kapı aralamıştır. Bu nedenledir ki, birçok sanatçı, üstlendiği önemli rollerle, yeni anlayış ve yaklaşımların öncüleri olmuştur. Günümüz sanat yapılanmalarında öncü sanatçıların üstlendiği roller yeni açılımları cesaretlendirerek; sanat alanına yeni aktörlerin çıkmasına katkı sağlamıştır. Asıl soru, öncü sanatçıların nasıl bir fark yaratarak başrolü üstlendikleri ve günümüz sanat pratiklerinde ve yaklaşımlarında bu rolleri belirleyen gerçeklerin ne olması gerektiğidir?
Yaşamın akışı ile dönüşüme uğrayan sanatın varlık amacı ve tanımı, içinde olduğumuz yapı ve sanallıkla birlikte dönüşmeye ve sanatta başroller değişmeye devam etmektedir. Sanatın geniş söylem alanına yeni üretim alanları eklenmiştir. Tüm deneyimlerimizin yeniden şekillendiği bu alan içinde baskın olan nedir? Başrol, doldurulması gereken yeni bir tanım olmamakla birlikte, sanatta var olmanın mücadelesidir. Geçmişten günümüze sürekli tartışmaya konu olan biçim, içerik, işlev mi? Yoksa değişen dünyanın vazgeçilmezi olan sanallık, gerçeklik, teknoloji mi?
Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi 4. Uluslararası Sanat Sempozyumu’nun kavramsal çerçevesini oluşturan Başrol:… araştırmacıları, sanatın başrolünde neyin, nelerin olduğunu çok yönlü ve disiplinlerarası bir yaklaşımla tartışmaya ve yorumlamaya davet etmektedir.
Alt Başlıklar
Doğa
Sanal Ortam ve Dijital Dönüşüm
Nesnellik-Öznellik
Antoposen Çağı
Ekoloji
Sanal-Gerçek
Neo Art-Bio Art
Belirsizlik-Olasılıklar
Bellek-Afazi
Merkez-Periferi
Geçicilik ve Kalıcılık
Kültür Kodları
Sanat ve Oyun
Ritüel-Döngü
Ego, Post-Humanizm ve Transhumanizm